Sovány koca szindróma, ketózis

A szakmai folyóiratok tanácsa szerint a soványkoca szindrómaelkerülhető akkor, ha az éves takarmány felhasználás legalább 1200 kg/év kocánként, a takarmány DE tartalma minimum 14,2 MJ/kg, lizin tartalma minimum 1,1 %. Ezen túl, ha a gazda számos állatjóléti, higiéniai, környezeti feltételeket is betart, akkor ez a szindróma elkerülhető.
Tapasztalatom szerint az előző feltételekkel nem kerülhető el a soványkoca szindróma.

Mi az oka a sertéstelepeken egyre nagyobb számba előforduló sérült kocának?

Saját fotók

A máj állapotának szerepe döntő a jelenség kialakulásában.
A külföldi nagy sertéstartó országok szakirodalmában jó néhány cikk már megjelent a szoptatókocák ketózisáról.

Bár eddig inkább a szarvasmarha emésztés élettani sajátossága miatt, a nagy tejhozamú tejelő fajták esetében volt gyakorlati jelentősége.
A szoptató koca naponta akár 12-15 liter tejet is képes termelni. A lactogenézis hormonális szabályozás alatt áll. A szabályozásban részt vesz a glükokortikoid, a mineralkortikoid, az inzulin, a tirozin, a glukagon, és az adrenalin hormon is.
A tejtermelés során a koca naponta 400-500 gramm laktózt is szintetizál.
A szubklinikai ketózisos állapotban a glükóz termelődése kevesebb a szükségesnél, alacsony lesz a vér glükóz szintje, így a szabad inzulin mennyiségén keresztül limitálja a tejtermelést.
A glükózból történő glikogén képzést (glikogenézis) és az azzal ellentétes folyamatot a glikogenolizist is a glükokortikoidok szabályozzák. A ketózis kialakulásában az endokrin rendszer működés szabályozottságának a zavara, a glükóz anyagcseréjének hormonális kontrollja sérül. Ezt a folyamatot a nikotinsav-amid függő mellékvese kéreg glükokortikoidjai szabályozzák (a szintén nikotinsav-amid függő inzulinnal együtt).
Ha szénhidrátok metabolizmusa gátolt, akkor előtérbe kerül a glükoneogenézis, a glükoneogenotikus aminosavak oxidatív dezamilálása, a páratlan szénatom számú zsírsavakból történő glükóz képzés. Ez a folyamat hozzájárul a ketózis kialakulásához, ha a ketonanyagok képződése meghaladja a szervezet keton felhasználását.

Ezt a kóros állapotot ketózisnak, vagy acetonaemiának nevezzük. Az acetonsav és a béta-hidroxi-vajsav elszaporodása metabolitikus acidózist okoz.

Amit tapasztalunk a ketózisos kocán:

  • Étvágytalanság, takarmány elutasítás, gyors lesoványodás, bágyadtság, keton anyagok a tejben, vizeletben, vérben.
  • Mozgászavar, kényszermozgások, izgalmi tünetek, nyugtalanság, súlyos esetben a koca kómába esve elpusztul.
  • A beteg koca mája megnagyobbodik, az elhullottakban súlyos májelfajulás észlelhető.
Visszalépés...

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét, erre példa lehet az Ön által előnyben részesített nyelv vagy a régió, amelyben tartózkodik.

Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai sütik segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.

A marketingsütiket a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára, valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat a tartalmakat közzétevő és a harmadik fél hirdetők számára.