Bőr pellagra

Tenyészkocák bőr pellagrája

A tenyészkocákon az elmúlt 10-15 évben több olyan külső sérülést és jelenséget láthatunk, melyeket az ezredforduló előtt nem tapasztaltunk. Ezen jelenségek a máj- vese élettani problémák következménye, melyek kihatással vannak a szaporulat vitalitására és mennyiségére.

Nikotinsav (niacin) hiány okozta elváltozások, a pellagra tüneteileginkább kocákon, ritkábban hízókon is megfigyelhető, a nyak és a hát bőrének pikkelyes gyulladásában vehető észre legelőször. Gyakori a túrókarima felső karima elhalása, a nyelv- és száj nyálkahártya fekélyesedése is előfordul, később a hátsó végtagok görcsös bénulása is a tünetek jellemzője. A hát és a mar hiperkeratózisos tünetei mellett előfordul kékeszöld pigment folt is a háton. Különösen olyan állatokon, ahol az állat olyan kutricában van, ahol folyamatosan napfény éri. A fényérzékenység a kórfolyamatra jellemző.

Tenyészkocák bőr pellagrája Magyarországon és külföldön:

saját fotók
Túrókarima elhalása tenyészkocákon és hízókon:

saját fotók

A bőr hámsejtjeit érintő elváltozás mellett, hasonló hatás van a bélcsatorna nyálkahártyájának a hámsejtjeiben is. Elhalásos és fekélyes bélgyulladás is kialakulhat.  Cikk   utolsó elérhetőség 2015.09.03.

A pellagra tünet együttes humán hátterének a kutatója egy Amerikában élt, magyar származású orvos Goldberger József (1874-1929), aki az amerikai közegészségügyi szolgálat New York-i orvosa volt. Feltételezése szerint, nem fertőző eredetű a bőrelváltozás, hanem táplálkozási eredetű. Halála után 1945-ben bizonyították be, hogy a nikotinsav hiánya az okozója. Amerikában a klinikai epidemiológia megalapítójaként tisztelik, szobra van, Nobel-díjra többször felterjesztették. Goldberger szerint a pellagra az un. négy D betegség, Dermatitis- bőrgyulladás, Diarrhea- hasmenés és bélgyulladás, Dimentia- elmebaj, Death- halál.

A nikotinsav hiánya miatt a differenciálódó bőr és bél nyálkahártya hámsejtek érési folyamata sérül.

Megválaszolandó kérdés, hogy a nikotinsav hiányként megjelenő, a kocák bőr pellagra sérülésének milyen szerepe van a malacok méhen belüli fejlődésekor leírt bélnyálkahártya hámsejt sérülésének, a NNDPS és a PFTS szindrómára is jellemző bélnyálkahárta sorvadásnak (villus atrophia).

A bélgyulladásoknál ki kell zárni a szalmonella szerepét, mert hasonló elhalásos és fekélyes bélelváltozások vannak a Salmonella choleraesuis okozta sertés paratifusznál.

A niacin a szervezet minden sejtjében megtalálható. A nikotinsav, illetőleg az aktív vegyülete a nikotinsav-amid a dehidrogénező, oxidációs enzimek felépítésében vesz részt. Másik aktív formája a nikotinamid-adenin-dinukleotidan (NAD) reverzibilis hidrogén szállító. Ezek az enzimek döntő szerepet játszanak az intermedier anyagcserében, nélkülözhetetlen a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében.

A nikotinsav-amid hiányakor a zsírsavak, a szénhidrátok és az aminosavak lebontó és szintetizáló folyamatai zavartak.

A betegség jelentkezésének klasszikus oka, hogy túlsúlyban szerepel a kukorica a takarmányban. A kukorica fehérje a zein, triptofánban szegény és emellett kevés niacint is tartalmaz.

A bélbaktériumok többsége a triptofán aminosavból nikotinsavat képes szintetizálni a bélben. A kukoricában vannak antimetabolitok, amelyek antagonizálják a niacint.

Kérdés miért van niacin hiány a hízókban és a kocákban, 20-40 % kukorica keverék takarmány arány mellett úgy, hogy több olyan takarmány összetevő is szerepel a tápban, ami magas niacin és triptofán tartalmú. Ezentúl 30-50 mg/kg niacin vitamint viszünk be a premix-szel a takarmánykeverékbe.

  • Az aminosav antagonizmus, a treonin kiegészítés gátolja a triptofán felszívódást,

  • A bélben lévő disbiózis, a hasznos bélflóra hiánya, a triptofánból nem szintetizál niacint (nikotinsavat),

  • A bél immunállapota miatt a nyálkahártya sérül, nem szívódik fel elég triptofán és nikotinsav sem (60 mg triptofán = 1 mg nikotinsav),

  • A triptofán és a nikotinsav prekurzora, előanyaga a nikotinsavamidnak, a májban történik az átalakítása aktív nikotinsav-amiddá.

  • Nem etetünk állati fehérjét, amelyben a nikotinsav-amidot, aktív vitamin formát viszünk be az állat szervezetébe,

  • A nikotinsavamid szerepet játszik a nemi hormonok szintézisben, elképzelhető, hogy a nikotinsav-amid hiány gyakorlati szaporodásbiológiai problémákat is felvet. Mivel niacin-amidra van szüksége a szervezetnek az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron szintéziséhez is.