A baromfi maldigestio és malabsorpciós szindrómája

A maldigestio és malabsorpciós szindróma, a táplálék emésztésének és felszívódásának problémája. A következménye termelés kiesés, szélsőséges esetben 5-10 %-ban a satnyaság és törpenövés szindróma (RSS szindróma) fordul elő az állományban.

Az elmúlt egy – két évtizedben a baromfi fajoknál a genetikai teljesítmény növekedésével párhuzamosan, több a termelést folyamatosan kísérő szindróma jellegű problémát tapasztalunk. Annak ellenére, hogy a baromfitartók egyre nagyobb gondot fordítanak a technológiai körülmények javítására, a szindrómák egyre nagyobb kiesést okoznak.

A napos baromfi mirigyes gyomrában a sósav és a pepszinogén szekréciója nem kellő mértékű. Különösen kedvezőtlen a GMO extrahált szójadara glyphosate gyomirtó szer maradványérték folyamatos növekedése (1996-2015 között 0,1 mg/kg 20 mg/kg-ra emelkedett). A glyphosate gyomornyálkahártya és bélnyálkahártya sérülés okoz. A gyomorban a nyálkahártya sérülés miatt van sósav és emésztőenzim deficit, mivel a jelenség kedvezőtlen hatással van a pankreász enzim termelésére is, valamint a bélnyálkahártya sérülés miatt a bélnedvek elválasztása is sérül (malsecretio). Ezek a jelenségek együttesen okozzák a maldigestio szindrómát, a táplálék emésztésének problémáját. A maldigestio, táplálék emésztés problémájának a következménye malabsorpciós szindróma, a táplálék felszívódásának problémája. A glyphpsate okozta bél nyálkahártya sérülés is rontja a felszívódás hatékonyságát. A gazdasági állatokat érintő béldiszbiózis a baromfinál is egyre nagyobb problémát okoz. A GMO extrahált szójadara egyre növekvő glyphosate gyomirtó szer maradványértéke jelentős hatással bír. A hasznos bélbaktériumok mind glyphosate érzékenyek, a kísérő, elsődlegesen nem patogén baktériumok felszaporodásuk révén patogénné válhatnak, pl. az enterococcusok. Az eubiózisos bél mikroba állapotában a mindössze csak 0,1 %-ot kitevő fakultatív maradványflóra túlszaporodva gyakran okoznak jelentős kieséssel járó megbetegedést. A Clostridiumok, Salmonellák, enteropatogén E. coli, mind glyphosate rezisztensek. A túlszaporodott káros baktériumok kiváltják a Bacterial Overgrowth Syndrome-t. A túlszaporodott káros baktériumok által termelt toxinok, és a dekarboxiláz enzim termelésük révén, a fel nem szívódott aminosavakból létrehozott biogén aminok jelentős hozam kiesést okoznak.

Az emésztési problémák  során amire nem gondolunk.

Az állatélettan és az állatorvosi kórélettan az állati szervezet működését és a kórélettani folyamatokat az egyes szervrendszerek szerint tárgyalja. Sok esetben ez a statikus felosztás elfedi az egyes szervrendszerek „hibájából” adódó, az egyik szervrendszer a másik működését gátló interakcióját. 

A malsecretio (csökkent emésztőnedv elválasztás) a maldigestio (az emésztés hatékonyságának a romlása), a malabsorpció (felszívódás romlása) egyre nagyobb probléma a baromfi nevelésben. Az arterioláknak 20-200 µm, a metarterioláknak 8-20 µm, a venuláknak 40-250 µm és a postkapilláris venuláknak 20 µm a kapillárisoknak 5-7 µm az átmérője. A villusok, a bélbolyhok vérellátása, azok vazodiletációjának funkcionális működése az emésztés hatékonysága szempontjából döntő. Ha javítjuk a keringés állapotán, nevezetesen a bélbolyhok vérellátásán, javul az emésztés hatékonysága és a bél immunállapota is.

A baromfi enterális problémák megoldási lehetősége a Wendelin essenciákban
  • Gyógynövényes gyomor és bélnyálkahártya védelem.

  •  A gyógynövények hatóanyagaiba be van építve a baráti tűz megakadályozása „friendly fire system”, tehát a gyógynövények a hasznos bélbaktériumokat nem bántják, csak diszbiózisos bélbaktériumok szaporodását gátolják és irtják. Szemben az antibiotikumokkal, ahol ez a szelektivitás nem, vagy csak kismértékben létezik (gram+ gram-).

  • A hasznos bélbaktériumok szaporodásának a feltétele, hogy a bélben folyamatosan jelen legyen a vízben oldható fermentálható rost, a hemicellulóz és pektin. A kettő, a pre- és az eubiotikus bélbaktériumok együttes jelenléte a feltétele a bél optimális immunállapotának, és a bélbaktériumoknak a természetes vitaminok szintézise által gyakorolt kedvező hatásának. Ezért tartalmaz alma pektint mind az ötféle Wendelin essencia.

  • A fulvosav segíti a takarmányban lévő szabad aminosavak felszívódását. Komplex képző, a karboxil kötése révén, a takarmányhoz adott szabad aminosavak a vékonybél elején fulvosav-aminosav komplexként szívódnak fel, hatékonyabban hasznosulnak, mint a szabad aminosavak. Ezzel elkerülhető a biogén amin képződés a vastagbélben, ahol a két feltétel a diszbiózisos dekarboxiláz enzim termelő káros baktérium és a fel nem szívódott szabad aminosav jelenléte is kontrollált. Kedvező hatása van az úgynevezett szekréciós hasmenésre, amely a csirkéknél a híg bélsár ürítést okozza, ezek a pecsétes fenekű csirkék.

  •  Hasonló módon segíti a takarmány szervetlen kationjainak felszívódását is. Ez tovább javítja a takarmányok emészthetőségét, mivel csökken annak pufferkapacitása.

  •  A maldigestio jelensége, az alacsony szintű sósavas pepszin szekréció az első 10 napos korban fiziológiás jelenséggé vált. A Wendelin essencia digestive ezért tartalmaz papaja enzimeket, amelyek igen hatékony fehérje és szénhidrát bontó enzimek. Az enzimek hatékony működését a papja enzimek különleges tulajdonsága segíti, nevezetesen, hogy a tevékenységük pH független, tehát sérült sósavas szekréció esetén is jól működik.

A Wendelin-essencia hepar készítmény pozitív hatást gyakorol a baromfi fajok keringésre.

A segítség három ponton valósul meg.

  1. Az áfonya levél hatóanyagai a vérerek kapillárisainak áteresztőképességét javítja.

  2. A fulvosav segíti a takarmányhoz szabad aminosavként adott lizin felszívódását, csökkentve a lizin-arginin antagonizmus kialakulását.

  3. A fulvosav-arginin komplexként adott arginin elkerüli a két kétbázisos aminosav antagonizmusát, így nem lesz arginin hiányos a szervezet.

A baromfiak keringési problémája hozzájárul az emésztés élettani  problémák kialakulásához.